Dureri de cap sau ureche? Scaderea auzului, febra? Ce poate fi? Sigur am otita!!!
Ce este otita ? Cum a aparut? Cum scap de ea?
Otita reprezinta inflamatia sau infectia urechii.
Dupa localizare otita poate fi:
- otita externa ( inflamatia cuprinde pavilionul auricular sau conductul auditiv extern)
- otita medie ( inflamatia cuprinde membrana timpanica si mucoasa cavitatii timpanice)
- otita interna(rar)
Otita medie acuta poate apare la orice varsta, dar este mai frecventa la copii.
Otita medie netratata corect poate duce la complicatii severe mai greu de tratat.
Otita medie poate fi acuta sau cronica.
Otita medie acuta apare in general ca o complicatie a unei infectii respiratorii acute : rinita acuta,sinuzita acuta, rinofaringita acuta , adenoidita acuta, etc.
Factorii care favorizeaza aparitia unei otite pot fi: varsta mica(sub 3 ani), prematuritatea, deficiente imunologice, malformatii la nivelul gurii/nasului, alergiile, polipii, raceli frecvente,disfuntia tubara, fumatul pasiv, etc
Otita medie acuta are mai multe forme clinice: otita medie acuta congestiva, otita medie acuta catarala si otita medie acuta supurata.
Evolutie: forma catarala se poate vindeca si fara tratament in 1-3 saptamini, dar se poate transforma in forma supurata, forma ce poate dura de la citeva zile la citeva saptamani si se poate complica in 9-10% din cazuri( otomastoidita acuta, paralizie facial, labirintita acuta, meningita, encefalita, etc.)
Cum se manifesta otita medie acuta
Simptomele otitei difera in functie de varsta pacientului si forma clinica a otitei.. La adulti se manifesta prin durere in ureche (otalgia), febra, senzatie de plenitudine in ureche, uneori zgomote in ureche, nas infundat. La copii se manifesta prin febra, iritabilitate,apetit scazut durere in ureche( sugarii isi freaca urechile si plang), rinoree stare generala alterata etc
Pentru a pune diagnosticul de otita medie acuta trebuie facut un consult ORL. In urma examenului otoscopic, endoscopic otic sau otomicroscopic, impedancemetriei, audiometriei, medicul specialist ORL observa modificarile de la nivelul membrane timpanice si mobilitatea sa.
Tratamentul otitei medii acute
Foarte important: nu va tratati singuri, nu puneti picaturi in ureche!!!!! Mergeti la un medic specialist ORL pentru consult si tratament corect.
De prima intentie este tratamentul medicamentos: antibiotic( 10- 14 zile), antalgice, antiinflamatorii, decongestionante nazale aerosoli,etc
Uneori este necesar tratamentul chirurgical- timpanotomia- incizia timpanului in scopul eliminarii puroiului din cavitatea timpanica. Aceasta interventie este indicata in cazurile ce nu raspund la tratament, cu dureri foarte mari, febra mare sau cand apar complicatiile.
Pentru mai multe informatii puteti solicia o programare pentru consultatie la Dna Dr. Mirela Turcu –medic specialist ORL
Clinica Zone Medical Estet
Tel: 021.334.00.80 / 0761.640.626
Post-ul Otita medie acuta – simptomatologie si tratament in clinica ORL apare prima dată în Clinica ORL Bucuresti.