Polipii copilului sunt, de fapt, vegetatiile adenoide care sunt situate in spatele nasului. Aceste vegetatii adenoide sunt alcatuite din tesut limfoid care are rol imunitar, rol de protectie impotriva microbilor ce patrund in nas sau cavitatea bucala. Dupa fiecare viroza respiratorie acest tesut se mareste in volum. Acest lucru este mai evident atunci cand copilul ajunge in colectivitate (3-4 ani), prin frecventa mai mare a racelilor. In urma hipertrofierii vegetatiilor adenoide apar polipii, care vor ocupa spatiul din spatele nasului, iar in timp copilul va respira din ce in ce mai mult pe gura.
Trebuie mentionat faptul ca vegetatiile adenoide se dezvolta pana la varsta de 8-9 ani , dupa care incep sa involueze spre pubertate, disparand la maturitate.
Cand banuim prezenta polipilor?
-
obstructie nazala cu respiratie orala care poate deveni permanenta ( copilul sta cu gura deschisa tot timpul)
-
sforait si somn neodihnitor
-
copilul nu poate sufla nasul (desi acesta este permanent infundat).
-
scaderea auzului ( datorita otitelor medii ce apar ca o complicatie a polipilor)
-
secretii nazale care se scurg in spatele nasului si care determina tuse
-
facies adenoidian( palid, obosit, cu gura deschisa)
-
uneori inflamarea ganglionilor
Parintii care observa aceasta simptomatologie la copil, trebuie sa solicite un consult la un medic ORL, care la un examen ORL complet ( ce va include examinarea endoscopica rinofaringiana, otica, audiograma, impedanta, etc) va pune diagnosticul de adenoidita cronica (polipi).
Tratamentul acestei afectiuni este chirurgical ( adenoidectomie) si consta in chiuretarea polipilor de la nivelul rinofaringelui. Operatia se face sub anestezie generala, pentru a fi siguri ca se scoate tot tesutul limfatic. Interventia chirurgicala se poate face clasic sau pe cale endoscopica. Operatia endoscopica dureaza un pic mai mult, insa este mai precisa si sigura ( riscul de hemoragie sau alte complicatii este mai mic ) intrucat chirurgul poate vizualiza pe monitor campul operator. In interventia endoscopica se utilizeaza radiofrecventa, coblatia, shaverul, argon-plasma, etc.
Dupa operatie recuperarea este destul de rapida. In general spitalizarea este de o zi. In primele ore copilul este mai somnolent; nu se vor consuma alimente sau bauturi in primele 2 ore postoperator. Pot apare secretii nazale sau saliva sanghinolente. In prima zi postoperator se vor consuma doar lichide neacidulate , iar de a doua zi se pot consuma alimente solide moi la temperatura camerei. Durerile postoperatorii sunt controlabile cu analgezice usoare. Copilul va evita alimentele fierbinti, condimentate, bauturile acidulate, efortul fizic, baile fierbinti, contactul cu persoane racite. Zborul cu avionul este interzis pana la 3 saptamani postoperator.Postoperator copilul poate acuza dureri de gat si urechi, nas infundat si voce nazonata, acestea disparand intr-o saptamana. Sunt obligatorii controalele la 24 de ore si la 7 zile.
Post-ul Ce trebuie sa stim despre adenoidita cronica (polipi)? apare prima dată în Clinica ORL Bucuresti.