Presbiacuzia
Reprezinta pierderea auzului care apare din cauza îmbătrânirii si are un impact semnificativ asupra calității vieții persoanelor care suferă de aceasta. Diagnosticul și tratamentul acesteia au o pondere importantă în sănătatea publică.
În ultimele decenii s-a înregistrat o creștere semnificativă a prevalenței anumitor boli datorită cresterii vârstei medii a populației.
Studiile realizate de-a lungul timpului au aratat ca numarul barbatilor afectati in acest sens a fost dublu fata de numarul femeilor a caror simptome s-au inrautatit odata cu inaintarea in varsta.
Este cea mai frecventă cauză de pierdere a auzului la persoanele de peste 55 ani.
Are o evoluţie progresivă şi pe masura înaintării în vârstă, peste jumătate dintre persoanele cu vârsta de peste 75 de ani se confruntă cu acestă problemă.
Exista multi factori ce contribuie la pierderea auzului in raport cu inaintarea in varsta, printre care factorii genetici si cei de mediu.
Cel mai frecvent, aceasta se datorează schimbărilor din urechea internă în timp ce îmbătrânim, dar poate fi și rezultatul schimbărilor în urechea medie sau al modificărilor complexe. De asemenea anumite condiții medicale, anumite medicamente ototoxice sau expunerea pe termen lung la zgomot pot, de asemenea, să joace un rol important in aparitiei presbiacuziei.
Cum se manifesta presbiacuzia
Presbiacuzia se manifestă prin pierderea trepatată a auzului,de mai mulți ani.
Scaderea auzului este de obicei bilaterala si simetrica, mai ales pentru sunetele cu frecventa inalta, Este vorba de o hipoacuzie neurosenzoriala bilaterala si simetrica.
Cei mai multi dintre pacienti acuza o dificultate de a intelege si de a distinge cu exactitate sunetele din timpul convorbirilor, in special a vocilor cu frecvente mai ridicate( femei). Sunetele produse de muzica sunt de asemenea greu de auzit, precum si sunetele de mediu.Unii pacienti prezinta si acufene sau tinnitus.
In general, persoanele care sufera de presbiacuzie au dificultati in vorbire, din cauza auzului neclar. Uneori,poate aparea frustrarea, depresia si tendinta izolarii de societate in momentul in care auzul este deteriorat.
Deseori, pacientii nu realizeaza pierderea capacitatii auditive
Diagnosticarea presbiacuziei
Medicul specialist ORL va face o evaluare completa a auzului (consultatie ORL cu anamneza, audiograma tonala si vocala, examen endoscopic otic,etc) Testarea va indica gradul și tipul de pierdere a auzului. Testul va arăta, de asemenea, impactul asupra capacității persoanei de a comunica în viața de zi cu zi.Trebuie reamintit faptul ca un test de auz trebuie făcut la fiecare 2 ani, după ce pacientul trece de vârsta de 50 de ani. Cu toate acestea, un test auditiv trebuie făcut dacǎ experimentați o schimbare bruscă la nivelul auzului, tinitus (zgomote în urechi) sau amețeli.
Medicul specialist ORL trebuie sa faca diagnosticul diferential cu alte afectiuni: neurinom de acustic, alte tumori de unghi pontocerebelos,etc
Boala evolueaza lent in timp.
Presbiacuzia nu se poate trata medicamentos, in special in cazul persoanelor in varsta.
Auzul poate fi ameliorat cu ajutorul aparatelor auditive sau prin operatie, acolo unde urechea interna permite corectarea prin interventie chirurgicala.Aparatele auditive moderne sunt recomandate pentru persoanele care au pierdere a auzului şi reprezintă soluţia optima.
Pentru detalii si consultatii ORL
Clinica Zone Medical Estet -Chirurgie Plastica, Estetica, si O.R.L.
Telefoane: 021 334 00 80 / 0761 640 626
E-mail: info@clinicaestet.ro
Adresa noastra: str. Cap. Petre Costescu, numarul 7, Sector 4. Bucuresti
Post-ul Prezbiacuzia. Diagnostic si tratament apare prima dată în Clinica ORL Bucuresti.